Birlikte iyileşeceğiz…
Yeni dünya düzeninde dönüşümünü yakalamak için sadece mevcut ardışık krizlerde yol almak değil, uzun vadede somut, sistem açısından olumlu bir değişiklik sağlamak gerekiyor. Karşı karşıya olduğumuz sorunları çözmenin yanı sıra iddialı hedefleri proaktif, bilim temelli politikalara ve iş stratejilerine dönüştürmenin yollarını bulmak gelecekte yaşanabilecek sorunların potansiyelinde de önemli bir rol oynuyor. Artık somut adımlar atma zamanı…
Tüm dünya çevresel, sosyal ve ekonomik birçok sorunu ele almanın aciliyetiyle yüzleşirken, en önemli önceliğimiz harekete geçmek için kaybettiğimiz zamanı telafi etmek. Ortak sorunlar karşısında fikir birliği eksikliği nedeniyle felç olan süreçleri hızlandırmanın temelinde kolektif hareket ve iş birliği yatıyor.
Dünya kritik bir dönüm noktasında. Önümüzdeki on yıl, toplumların ve ekonomilerin işleyişinde derin bir dönüşüm gerektirecek. Yaşadığımız ve yaklaşan krizlerin gerektirdiği hız ve ölçekte hareket edebilmeyi sağlamak için ileriye dönük tahminlerimizde kritik ve radikal bir değişimin gerekliliği kaçınılmaz! Anı yakalama, hazırlanma ve karşılama potansiyeli ancak yeni bir bakış açısına geçiş ile ortaya çıkacak.
10 yıldır ulusal ve uluslararası birçok paydası bir araya getiren yeşil dönüşüm ekseninde Türkiye’nin en güçlü buluşması YEŞİL İŞ 2023, 10-11 Mayıs tarihinde “Dönüşüm X Aksiyon, Birlikte, Şimdi, Daha Hızlı” teması ile her alanda değişimi hızlandıracak önemli konuları tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmelerle yenilikçi çözümler, adaptasyon ve şeffaflık ekseninde mercek altına alınıyor.
Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Yeşil İş Zirvesi, “Dönüşüm için Aksiyon, Birlikte, Şimdi, Daha Hızlı” temasıyla her alanda değişimi hızlandıracak önemli konu ve konuklarıyla 10-11 Mayıs 2023’te gerçekleşti. Zirvede, kamu ve özel sektör temsilcileri, yurtiçi ve yurt dışından katılan uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler; yeni mevzuatlar, yol haritaları, finansmana dikkat çekerken, tüm sektörlerde yeşil dönüşümün aciliyetinin ve öneminin altı çizildi.
Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa; bu yılın temasının ‘’Dönüşüm X Aksiyon, Birlikte, Şimdi, Daha Hızlı’’ olduğunu vurgulayarak iki gün boyunca 10 temel aksiyon alanında ne yaptık ne yapmalıyız, neyi daha hızlı yapmalıyız konularını uzmanlar ve sürdürülebilirliğe gönül vermiş bunu iş modellerine yansıtmış profesyonelleri ile konuşacağız’’ dedi. Son yıllarda sıkça duyduğumuz ve bazen yerine göre birbirine alternatifmiş gibi kullandığımız yepyeni bir terminoloji evreni oluşturulduğunu belirten Bursa sözlerine şöyle devam etti, “Ne yapmak, neyi başarmak istediğimizi farklı terimleri ortak paydada buluşturarak bir cümlede özetlemek istersek; refahı arttırmak ve yaygınlaştırmak, yani kapsayıcı yapmak, doğal sermaye ve ekolojik değerleri eksiltmemek, kirletmemek, kaynakları verimli kullanmak, gelecek nesillerin haklarını tüketmemek ve tabi bunların hepsinin sürdürülebilir olmasını sağlamak. İşte başarmaya çalıştığımız şey bu.”
Zirvede “Dönüşüm X Şimdi, Birlikte, Daha Hızlı Aksiyon” başlıklı oturumda konuşan Schneider Electric Türkiye, Orta Asya Pakistan Bölge Başkanı Bora Tuncer, Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre, 2070 yılına kadar iklim değişikliği etkisinin dünyaya ekonomik maliyetinin 178 trilyon dolar olduğunu, yenilenebilir enerji ve dönüşümle bunun 43 trilyon dolarını kurtarma şansı bulunduğunu söyledi. Önümüzdeki 5 yılda yenilenebilir enerji kapasitesinin, dünyada iki katına çıkmasının beklendiğini söyleyen Tuncer, “Bu ne demek? Dünyada yenilenebilir enerji kaynakları, ilk defa kömür ile üretilen enerjinin önüne çıkacak. Türkiye’de, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji yatırımlarıyla daha hızlı gidiyor. Bu da 500 milyon ton karbon salımı azaltılması anlamına geliyor. Dünyada yenilenebilir enerji kaynakları 2040’a kadar dünyada 6 katına çıkacak. Üretimin yüzde 40’ı yenilenebilir kaynaklardan gelecek. Enerjide dijital dönüşümü getirdiğinizde, israfı ortadan kaldırıyorsunuz. Akıllı cihazlarla da desteklendiğinde devasa potansiyeli hayata geçiriyorsunuz” diye konuştu. Oturumun moderatörlüğünü yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç, Yeşil İş’in 10’uncu yılında olduğuna dikkat çekti. Yeşil dönüşümün, liderlerin masasının en üstünde yer aldığını belirten Sevinç, “Dünya Ekonomik Forumu her yıl riskler raporu yayımlıyor. İki yıllık risklerin birinci sırasında hayat pahalılığı, enflasyon, geriye kalan 9 riskinin 5’i ise çevreselden oluşuyor” dedi.
IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding CEO'su Murad Bayar, sürdürülebilirliğin, global oyunun kuralları haline geldiğini söyledi. Bayar, şöyle devam etti: “Grubumuzda 50’ye yakın şirket var. Onların kendi ajandalarında sürdürülebilirlik 7-8 yıldır gündemlerinde. Raporumuzda da sürdürülebilir kalkınma amaçlarından dördüne odaklandık. Bunlar cinsiyet eşitliği, insan kaynağı, çevre ve iklim, iki tanesi bize özel konumuz var; bunlar iş ortamı ile sanayi ve kalkınma” diye özetledi. Net sıfır hedefine ulaşmak için 2050’ye kadar İngiltere’ye maliyetinin, İngiliz ekonomisinin yüzde 2’si kadar olduğunu söyleyen Bayar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu aslında bir yatırım. Nereye yatırım? Sürdürülebilir ulaşım. Enerji üretimi, dağıtımı. Altyapılar binalar, yaşadığımız ortamlar. Bu üçü 1,5 trilyon pound yatırımı alacak. Dünya için bakarsak, 100 trilyon dolar, hatta geçti, yüzde 2’den bakarsak 2 trilyon dolar. Türkiye için bakalım. Bu yüzde 2 yılda 15-20 milyar dolara gelir. Önümüzdeki 30 yılda yarım trilyon dolara gelir. Bu bir maliyet ancak, yatırım. Bu maliyetlere artık katlanıldığı için yeşil dönüşüm artık hızlanacak.”
Zirvede “Ekonomi Nereye gidiyor” başlıklı oturumda konuşan Nasıl Bir Ekonomi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, sıkıntıların olduğu bir dönemde seçimlerin yaşanacağına işaret etti. Birçok sektördeki rekabet üstünlüğüne işaret eden Güldağ, “Bu sektörlerimize yeni teknolojileri entegre edersek doları, faizi daha az konuşuruz” ifadelerini kullandı.
Nasıl Bir Ekonomi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz ise yeşil dönüşümün önemli olduğunu, ancak bunu bir moda gibi gören, dili yeşil, eli karbon siyahı birçok insanın dolaştığına işaret etti. Oğuz, “Ekonomiye gelince, geçtiğimiz süreç, içinden çıkılmayacak bir durum değil. İyi haber bu krizi atlatacağız. Kötü haber, belli bir bedel mukabilinde” diyerek, nakit akış sıkıntısına işaret etti.
İGA İstanbul Airport CEO’su Kadri Samsunlu, ACI Europe yani Uluslararası Havalimanları Konseyi (Avrupa) tarafından ilk olarak Haziran 2019'da başlatılan “ACI Net Zero 2050” iklim sorununa karşı havalimanlarını eyleme geçirme ve karbondan arındırma hedefi doğrultusunda oluşturuldu. İGA İstanbul Havalimanı olarak, 2050 yılına kadar net sıfır taahhüdünü veren dünyadaki 273 havalimanın biri olduk. Bu taahhüdümüz kapsamında, 2050 net sıfır yol haritamızı hazırladık ve stratejik hedeflerimizi bu amaca yönelik belirledik. Bu hedefimize daha öncesinde ulaşmayı da ümit ediyor ve bu minvalde adımlarımızı atıyoruz.
Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, Türkiye’nin çok yoğun kara yoluyla ürün taşıdığına işaret ederek, “Taşımaların yüzde 90’ı karayoluyla yapılıyor ülke içerisinde. Demiryolu kullanımı yüzde 1’den bile az” dedi. Lojistik sektörünün, oldukça yoğun depolar işlettiklerine işaret eden Erçal, çok azının içinde güneş enerji sistemi bulunduğunu belirtti. Günde 3 bin sefer yapan bir firma olduklarını açıklayan Erçal, “Her 10 sefer için bir ağaç dikeceğiz yaklaşımıyla bir süreç başlattık 10 yıl önce. Bugüne kadar 600 bin ağaç diktik. Yaklaşık 10 bin ton karbon salımını ortadan kaldırdığımızı söyleyebilirim. Çatısında güneş enerjisi olmayan hiçbir tesisi faaliyete geçirmemek gibi bir misyonumuz var” diye konuştu. Mavi yaka ağırlık olduklarını ve fırsat eşitliğine önem verdiklerini söyleyen Erçal, “Kadın tır şoförlerinin istihdamı sürecine girdik. Yollardaki tırlarımızda şimdi kadınlar da olacak. İmkan ve fırsat verildiğinde her şey yapılıyor” diye konuştu.
Zirvede “İş Dünyası, Karlılık ve Büyüme İçin Yeşil Dönüşüme Nasıl Hazırlanıyor” oturumunda konuşan Vestas Türkiye Genel Müdürü Levent İshak, Vestas’ın en büyük rüzgar tirbün tedarikçisi konumunda olduğunu, 87 ülkede olduğunu söyledi. Türkiye’de de faaliyet gösterdiklerini belirten Levent İshak, rüzgarda vites yükseltmek gerektiğini, sektöre ilişkin yeni bir YEKTEM tasarısı çıktığını söyledi. Enerjinin tüketildiği yerde üretilmesini yıllardır savunduklarını dile getiren İshak, bunun navlunda hem karbon emisyonlarını azaltacağını, hem de maliyeti aşağı çekeceğinin altını çizdi. Türkiye özelinde altyapısı kuvvetli bir sanayi sektörü olduğuna işaret eden İshak, “Bu kasımızı kaybetmemeliyiz, gerekli teşvikler de oluşturulmalı” dedi.
İnteraktif Çevre Genel Müdürü Volkan Ural, geri dönüşüm konusunun önemine değindi. Ural, domates küspesini araç tamponunda hammadde olarak kullandıklarını söyledi. Plastik endüstrisi için son 6 ayın zor geçtiğini söyleyen Ural, Rusya – Ukrayna savaşından dolayı geri dönüştürülmüş plastik birim fiyatının, hammadde plastiğe göre daha yüksek kaldığının altını çizdi. Ural, “Hangi konu olursa olsun, kuvvetli regülasyonlarla desteklenmeli” dedi.
“Enerji Dönüşümü ve Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Görünümü” oturumunda konuşan TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’de büyük rüzgar potansiyeli bulunduğunu, ucuz enerjiye ulaşmak için de bu alandaki yatırımların önemli olduğuna dikkat çekti. Denizlerde yüzer platformlarla bu gücün daha yukarılara gidebileceğine işaret eden Erden, “200 bin megavatlara gidebilir. Bu imkanı sağlamak için bir hedef konulmalı. Ancak finansman zorluğu yatırımcının önündeki engel. Biz yatırım yapmak isteriz ancak bunun bir süreci var. Avrupa’ya göre rüzgar projesinde çok iyiyiz, orada 6-8 yıl öngörülürken, Türkiye’de daha kısa. Mevzuat alt yapısı ve finansmana erişimle Türkiye, potansiyeline çok rahat ulaşabilir” diye konuştu.
GÜNEŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ekiz, Türkiye’de 2019’dan beri lisansız elektrik üretiminin çatılara çıktığını, geçen yıl nisanda çıkan yönetmelikle tekrar arazilere büyük kurulumlar yapıldığını duyurdu. Güneş yatırımlarına ilişkin Ekiz, şunları söyledi: “Bu yıl yaklaşık 5 gigavat güneş enerjisi yatırımından bahsediliyor. Türkiye’nin rekabet gücünü arttırmak için sanayici imkanlarını artırmak yönünde kapasiteler verildi. Buna rağmen Türkiye, 2021’de elektriğin yüzde 6,7’sini güneşten üretti. 2022 sonunda 4,74. Yani, yüzde 30 azalma var. Hollanda bizim iki katımız kurulu kapasiteye sahip. İspanya yüzde 15’lerde. Yunanistan’da yüzde 13,6 seviyesinde. Güneşin şöyle bir özelliği var. Salonda bulunan herkes, 1 vatlık elektrikle telefonunu şarj edebilir. 10 kilovatla evinin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. 30 kilovatla işletmesinin ihtiyacını karşılayabilir. Güneş enerjisi tabana yayılmalı. Her bir bireyin güneş enerjisine sahip olma hakkı anayasal bir hak olarak tanımlanmalı” diye konuştu.
EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan, Türkiye’de enerji dönüşümü başladığından beri, yatırımların öne çıktığın ve yenilenebilir tarafta kurulu kapasitenin de iki katına çıktığını söyledi. Burada tüketim tarafının hep ihmal edildiğine işaret eden Karahan, sübvansiyon konusuna da işaret ederek, “Enerjiyi, gerçek fiyatın çok altında verirseniz verimlilikte yeterli motivasyonu sağlayamıyorsunuz” dedi. Yeni çıkan bir yasayla, talep toplayıcılığıyla ilgili bir modelin artık Türkiye’ye geleceğini söyleyen Karahan, “Bu talep toplayıcılar, tüketicilerin, tüketim kalıplarındaki esneklerini alacaklar, optimize edecekler. Bir baz yük halinde sanal santral haline getirip, onu ihtiyaç halinde sisteme verecekler. Tüketiciler artık esneklikleriyle piyasanın bir parçası olacak. Bundan para da kazanacaklar. Bu yeni bir piyasa, yönetmeliği hazırlanıyor. Bu yıl tamamlanmadan açılmış olacak” diye konuştu.
Zirvede “Yeşil Liman Dönüşümünde Yol Haritaları” oturumunda konuşan Türklim Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Erçelik, denizcilik sektöründeki dönüşümde finansman konusuna değindi. Erçelik, “Denizcilik endüstrisi bu dönüşümü yaparken, AB tarafından 2 milyar Euro bedelle sübvanse edilsin. Çalışmalar 2025’de yüzde 2’lik küçük bir çalışmayla başlasın. Sonra hızlanarak devam etsin ve 2050’de emisyonlarda azalma olsun. Bizler hem tırlar hem denizyoluyla yapılan taşımalara hizmet veren ara bölümleriz. Türkiye’deki birçok üye limanımız, güneş enerjisi yatırımlarını planladı. Artık yeni nesil gemilerde yeni nesil yakıtlar kullanılmaya başladı. Metanoller, amonyaklar geliyor artık. Yeşil hidrojeni göreceğiz” dedi.
Q Terminals Antalya Limanı SEÇK Müdürü Uğur Burhan Yıldırım, denizlerin kirliliğine karşı emisyon yönetiminin önemli olduğunu söyledi. Firma olarak son 4 yılda 12 bin ton karbon emisyonun ofsetlediklerini dile getiren Yıldırım, “Mevzuat açısından, karbon emisyonlarının sıfırlandığı, her yıl 10 bin fidan ekiminin zorunlu kılındığı bir sürece evriliyor limancılık. Burada yatırım ve teşvik mekanizmaları hayata geçirilmesi lazım ki bugünden ‘tüm kriterleri kabul ediyorum’ deseniz bile 5 yıllık bir yatırım planlaması ortaya çıkıyor. Kamu nezdinde de bizleri doğru, sürece yönlendirmenin çok önemli olarak görüyorum” diye konuştu.
Zirvede, “Davranışları Değiştirerek İklim İle Mücadele Etmek” oturumunda konuşan Nippon Paint – Betek Boya Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ Elazığ, binalar enerji verimliliğinin, dönüşümü hızlandırmada en etkili yöntem olduğunu söyledi. Enerji tüketimi yüzdelere bölündüğünde en büyük payı yüzde 35-40’lık oranla yapılarda kullanılan enerjinin aldığına işaret eden Elazığ, “Dış cephe ısı yalıtım sistemleriyle yüzde 60’a varan oranda düşürme şansımız var” dedi. Gelişmiş ülkelerde, binalarda ısıtma-soğutmaya yönelik birim metrekare enerji tüketiminin yıllık 30-50 kilovatsaat şeklinde planlandığına işaret eden Elazığ, “Ülkemizde bu oran 3-4 kata göre planlanıyor. Enerji tüketimimiz 120-150 kilovatsaat birim metrekare yıl seviyesinde. Yani gidecek daha çok yolumuz var” ifadelerini kullandı. Kentsel dönüşüme değinen Elazığ, 1,5 milyon konutun acil yenilenmesi gerektiğine işaret ederek, “Yenilenme sırasında binalar devlet teşviğinden yararlanabiliyor. Neredeyse sıfır enerjili binalar diye yeni bir yasa çıktı. Artık C olan standardı B’ye çekti devlet, bu çok güzel” dedi.
AZKarbon Şirket Direktörü Orçun Ersayın, sürdürülebilirlik ve dönüşümün önemine değinirken, yapılan çalışmalardan da örnek verdi. Ersayın, şunları söyledi: “X kuşağına baktığımız zaman, iki yıl arayla yapılan bir anket var. Buna göre, sürdürülebilir markalardan alışveriş oranı yüzde 25 artmış. Daha fazla ödemeye razıyım diyen kitle de yüzde 42 oranında artmış. Hatta yüzde 90’ı sürdürülebilir ürünler için yüzde 10 ya da daha fazla ödemeye razı olduklarını söylüyorlar. Z kuşağı ise kendi etrafındakilere ek olarak, bir üst jenerasyonu etkileyebilecek bir gücü de ellerinde tutabiliyorlar” diye konuştu.
“Hedeflerden Eyleme: Net Sıfır Geleceğe Doğru Karbon Taahhütleri” başlıklı oturumda konuşan Duracell Türkiye Genel Müdürü Kerem Sinanoğlu, Duracell olarak, 2024 yılı sonunda yüzde 100 plastiklerden arındırılmış paketlere geçme taahhütleri bulunduğuna işaret ederek, “Ürün seçerken, plastikten arındırılmış pakette ve uzun ömürlü pilleri seçmek çok önemli. Biz de bunun için çalışıyoruz” dedi. Geri dönüşüm konusuna da değinen Sinanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Avrupa’da pilin geri dönüşüm oranı yaklaşık yüzde 45-50’lerde. Yani iki pil kullanılıyorsa, biri geri dönüşüme, diğeri çöpe gidiyor. Akdeniz’e indikçe yüzde 30’larda. Türkiye’deki oran ise maalesef yüzde 8. Yani 100 pilin 8 tanesini geri dönüşüme gönderirken, 92 tanesini ülkemizde çöpe atıyoruz. O nedenle ülkemizde bilinci artırmalıyız” önerisinde bulundu.
Altensis Kurucu Ortak Dr. Emre Ilıcalı, Türkiye’de şehirleşme oranının yüzde 70’i geçtiğini, konfor alanı arttıkça kullanılan hammadde ve doğal kaynaklara talebin de arttığını belirterek, “Bizim şu anki yaşam biçimlerimizle net sıfır hedeflerimize ulaşmamızı çok mümkün göstermiyor. Özellikle firmalarımızın iş yapış şekillerini değiştirmeleri gerekiyor. Ciddi paradigma değişimi ortaya çıkmalı” dedi. Enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunun altını çizen Ilıcalı, “Karbon nötr hedefe ulaşmanın yanında, daha az enerji tüketecek çözümler de geliştirmeliyiz” dedi.
Kordsa Sürdürülebilirlik Direktörü Nevra Aydoğan, otomotiv ve havacılıkta regülasyonların yoğun olduğunu söyledi. Özellikle otomotiv tarafında Avrupa’da, geri dönüştürülmüş malzeme ve emisyonların azaltılmasına yönelik regülasyonlara işaret eden Aydoğan, “Geri dönüştürülmüş ve emisyonu düşük malzemelerle ilgili yürüttüğümüz sert bir ajandamız var. Biz 2022’yi lastiğe ayırdık. Bu yıl kompozitle devam ediyoruz. Amacımız ürünlerin datasını görebilmek. Yani emisyon nereden yoğun geliyor, ilk nerelere bakmalıyız. Kordsa içinde emisyonu düşürmek bir konu. Enerji kaynağını dönüştürmek bir konu. Bir tarafı da hammaddelerin dönüşmesi. Bunun için tedarikçileri de dönüştürmek. Birleşmiş Milletler’in, bilime dayalı hedeflerini artık tedarikçilerimizle yaptığımız sözleşmelere eklemeye başladık. Bu çok gururlandığımız iyi bir başarı öykümüz. Onların da 1,5 dereceye uygun emisyonlarını düşürmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Zirvede “Dönüşüm için Finansal Regülasyonlar ve Küresel ESG Standart Uyumu” oturumunda konuşan ERTA Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, YTÜ CFGS Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güler Aras, uluslararası sürdürülebilirlik standartlarının haziran ayında açıklanacağını bildirdi. Buna uyumlu yerel standartları belirlemek üzere de Türkiye’de, kanun eliyle Kamu Gözetim Kurulu’nun görevlendirildiğine işaret eden Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar, 2023’den sonraki dönemde, kendimize rehber alacağımız standartlar. Biz haziranı dört gözle bekliyoruz. Açıklanacak standartlar çerçevesinde artık raporlarımızı yayımlayacağız. Bu raporlamanın geldiği en üst seviye olarak, entegre raporlama karşımıza çıkıyor. Entegre raporlama, yeni dünyanın nihai cevabı olan bir raporlama düzeni. Dönüşümün aksiyona geçme süreci. Artık hazırlıkları tamamlama zamanı geldiğini söyleyebilirim.” Aras, tüm dünyada şirketlerin, 2050’ye kadar dönüşüm için 9 trilyon dolarda fazla fona ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.
Sermaye Piyasası Kurulu Daire Başkan Yardımcısı Seçil Sayın Kutluca, net sıfır emisyon taahhütlerine dikkat çekti. Bu dönemecin, kamuda süreci çok ivmelendirdiğinin altını çizen Kutluca, “Eylem planlarında, kalkınma planları boyutunda hazırlıklar sürüyor” dedi. Sürdürülebilirlik alanında kapasite, düzenleme ve güven unsurunun, dünyada aslında dolaşımda olan, olgunlaşmış proje arayan sermaye akımları için bir gereklilik olduğunun altını çizen Kutluca, “Kamu Gözetim Kurumu’nun öncülüğünde, bir koordine çalışmamız başladı. BDDK, SDDK, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve STK işbirliğinde. Buradaki süreç hangi şirketler, hangi ölçe, hangi aşamalarla zorunluluk, gönüllülük nasıl bir geçiş süreci olacak bu konuda çalışmalar yapılacak. Uluslararası Sermaye Piyasaları otoritesi de bunu yakından takip ediyor. Dolayısıyla şu anda en aktif uluslararası standart, raporlama standardı ve kapıda.”
Deloitte Türkiye Direktör Murat Günaydın, kurumların sürdürülebilirliğe yaklaşımlarına ilişkin global ölçekte bir anket çalışması yaptıklarını, 2 bin şirket tepe yöneticisinin katıldığı ankette, iklim krizinin hem kişisel yaşamlarıhem kurumları etkilediğinin ön plana çıktığını vurguladı. Günaydın, çalışmanın dikkat çeken sonuçlarını şöyle açıkladı: “Tepe yöneticilere sorduğumuzda, bize diyorlar ki ‘evet bir krizin içerisindeyiz, bunun farkındayız. Bu hem kişisel hayatımızı hem kurumlarımızı etkiliyor’ diyor. Yüzde 62 oranında böyle bir oranla karşılaştık. Yeni jenerasyonda bu oran yüzde 75’e çıkıyor. Araştırmamızda operasyonları etkileyen başlıklar olarak şunları söylemiş: Kaynakların kıtlığı, tüketim alışkanlıkların değişmesi, emisyonlara bağlı yeni tip vergiler, regülasyonlarda belirsiz ortamların oluşması, iklim değişikliğiyle doğa olaylarının şirket operasyonlarını etkilemesi. Çevresel etkiyi ölçememek, her 5 tepe yöneticisinden birinin söylemi olarak öne çıkıyor.”
Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız, sürdürülebilirlikte şirketlerin, atacakları adımların artık bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Sınırda karbon vergisinin Ocak 2026’da başlayacağına dikkati çeken Yıldız, “Karbon ayak izi maliyetimizin bir parçası olacak. Kim hızlı yol alırsa o daha başarılı olacak. Dolayısıyla, her şirketin yaparmış gibi değil, kurallara kaidelere bugünden uyması gerekecek. Biz kamunun 48 yıllık kuruluşuyuz. Yurt dışından getirdiğimiz ucuz, uzun vadeli finansman sağlıyoruz. Şirketler için bu noktada bir yol planını belirliyor, ileriye gitmelerini ve hedefleri tutturmalarını sağlıyoruz. 2022 sonunda 2,5 milyar dolar, toplam 5 milyar dolar böyle kredi getirdik. Finanse ettiğimiz yatırımlarla, yıllık 5 milyon ton karbon salımını engelliyoruz” diye konuştu.
Zirvede “Yarının Teknolojileri ile Bugüne Hazırlanmak” başlıklı oturumda konuşan Kontrolmatik Technologies Sürdürülebilirlik ve Çevre Müdürü Burcu Türe, ilk özel sektör lityum demir fosfat fabrikasının açılışını yapacaklarını duyurarak, “Burada lityum iyon ya da lityum demir fosfat adını verdiğimiz piller, bataryalar üreteceğiz” dedi. Bunların enerji depolama sistemlerine dönüşeceğine işaret eden Türe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece sanayicinin değil, tüketicinin de düşük emisyonla temiz enerji kullanmasına fırsat tanımış olacağız. Eş zamanlı, temelini attığımız daha büyük, 3 gigavat ölçeğinde ABD fabrikamızın inşaatına başladık. Güney Caroline eyaletinde. Sadece yerelde değil, globalde de bu sektörü domine edip dışarı bağımlığımızı azaltmayı hedefledik.”
Borusan Cat Strateji ve Sürdürülebilirlik Lideri Aslıhan Selenk, daha iyi bir dünya için çözüm üreticisi vizyonuyla dönüşümü başlattıklarını söyledi. Değişen dünyada sürdürülebilir kalabilmek için farklı hizmetler sunmak gerektiğini, işin anahtarının satış sonrasında olduğunu, büyümenin de buradan geleceğini gördüklerini söyleyen Selenk, komponent revizyon merkezlerinde, iş makinalarında arızalar oluşmadan önce tespiti yapan, müşteriye de hız ve maliyet avantajı sağlayacak iş modeli geliştirdiklerini söyledi. Selenk, “Bizim işimizde sahanın durmaması çok önemli. Bu iş modeli yaygınlaştıkça, faydalı ekosistemi genişletebildiğimiz gördük” diye konuştu
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Borusan Otomotiv Grubu olarak sürdürülebilirlik yol haritamızı topluma, çevreye ve müşterilerimize fayda ilkesi paralelinde "Türkiye Otomotiv Sektörünün Elektrifikasyon Dönüşümünde Öncü Olmak" vizyonu ile belirledik. Sürdürülebilirlik alanında yaptığımız projelerle; düşük karbonlu bir gelecek hedefi ile Türkiye’de elektrifikasyon dönüşümünün hızlandırılması için ilgili tüm paydaşları bir araya getirerek, engelleri, ihtiyaçları ve bu doğrultudaki hedefleri belirleyip kapsayıcı yaklaşımlarla çözüm önerileri ortaya koyan “Elektrifikasyon Dönüşüm Platformu”nun temellerini Sürdürülebilirlik Akademisi iş birliğinde atarak, vizyonumuz doğrultusundaki sürdürülebilir mobilite yolunda yenilikçi adımlarla çalışmalarımıza devam ettik. Bu yolculuktaki amaçlarımızdan birisi de karbon nötr mobilite hedefleri kapsamında; gelişmekte olan pil teknolojileri ve şarj istasyonlarına yapılan yatırımlarla, tüketicilerin menzil ve şarj süreleri endişelerini aşmak ve sektör dönüşümüne öncülük etmektir.” şeklinde konuştu.
Unilever Ev & Temizlik Kategorisi Pazarlama Direktörü Kerem Dıramca, “Temiz Gelecek Vizyonu ile temizliğin geleceğini yeniden tasarlama sözü veriyoruz. Gezegene ve topluma katkı sağlamak adına geliştirdiğimiz ürün, proje ve stratejilerle temizliği mutluluk hikayelerine dönüştürüyoruz. Sizleri de hayalini kurduğumuz bu geleceğin parçası olmaya davet ediyoruz.” dedi.
Etkinliklerimizi SÜRDÜRÜLEBİLİR ve KARBON NÖTR gerçekleştirmek konusunda kararlıyız! Tüm katılımcılarımızı, paydaşlarımızı sürdürülebilir etkinlik hedefimize dahil ediyoruz ve toplumda sürdürülebilirlik girişimlerini & performansını geliştirerek etkimizi büyütürken bir yandan da çevresel etkimizi en aza indiriyoruz. Yeşil İş Zirvesi’nin 10. Yılında neler yaptığımıza göz atın:
** YEŞİL İŞ ZİRVESİ’nde meydana gelen, bağışa uygun olmayan gıda atıkları, gelecek etkinliklerimizde hedefimize daha da yaklaşabilmek adına takip edilmiştir.
*** Atık cam şişeler etkinlik özelinde biriktirilerek geri dönüşüm firması ile organizasyon sağlanmıştır.
Döngüsel ekonomi, sektörler ve topluluklar genelinde tüm liderleri iklim riskini azaltma, dayanıklılığı artırma ve yeni iş fırsatlarının kilidini açma konusunda güçlendiren, yarın ve bugün için cesur bir vizyon. Bu ortak vizyon sadece plastik kirliliğini durdurmak için hayati önem taşımakla kalmıyor, aynı zamanda güçlü ekonomik, sosyal ve iklimsel faydaları da beraberinde getirme potansiyeline sahip.
Gerçek resim son derece karmaşık olsa da inovasyonun, endüstrinin, finansmanın, politikanın ve insanların birleştirici gücü ile değişimin nasıl hızlandığını Yeni Plastik Ekonomisi Yan Etkinliği’nde keşfedin.
Plastik için yeniden kullanımı realize etmeyi, geri dönüşüm için sektörler arası işbirliğini, plastik taahhütlerini ve ambalaj için yeni hedefleri, iklim değişikliği ile plastiğin kesişimini ve çok daha fazlasını özel sektörden kamuya, akademiden sivil toplum kuruluşlarına kadar değişimde kilit rol oynayan paydaşlardan dinlemek için katılın.
President | S&P GLOBAL SUSTAINABLE1
Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölge Başkanı | SCHNEIDER ELECTRIC TÜRKİYE
Managing Director, ICROA
London | IETA (INTERNATIONAL EMISSIONS TRADING ASSOCIATION)
Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı | T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI
CEO | IC İBRAHİM ÇEÇEN YATIRIM HOLDİNG
Başkan | SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AKADEMİSİ
Yönetim Kurulu Başkanı | NASIL BİR EKONOMİ
Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı | T.C. TİCARET BAKANLIĞI
Yayın Kurulu Başkanı | NASIL BİR EKONOMİ
İcra Kurulu Başkanı | BORUSAN OTOMOTİV
Genel Müdür Yardımcısı | NİPPON PAİNT – BETEK BOYA
Genel Müdür | BORUSAN LOJİSTİK
Daire Başkan Yardımcısı | SERMAYE PİYASASI KURULU
Yönetim Kurulu Başkanı | TÜREB
YTÜ CFGS Kurucu Direktör | ERTA KURUCU YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Ev & Temizlik Kategorisi Pazarlama Direktörü | UNILEVER
Başkan | PAGEV
Öğretim Üyesi | KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
Koordinatör Başkan | EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ
CEO | İGA İSTANBUL AİRPORT
Genel Müdür | DURACELL TÜRKİYE
Direktör | DELOITTE TÜRKİYE
Genel Müdür | İNTERAKTİF ÇEVRE
Sürdürülebilirlik Direktörü | KORDSA
Genel Müdür | VESTAS TÜRKİYE
Yönetim Kurulu Başkan Yard. | EYODER
Investment Manager | CLIMATE ASSET MANAGEMENT
Kurucu | TURKECO
Yönetim Kurulu Başkanı | SKD TÜRKİYE
Döngüsel Ekonomi ve Atık Yön. Daire Başkanı | T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yönetim Kurulu Üyesi | SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AKADEMİSİ
Yönetim Kurulu Üyesi | EPİAŞ
Kurucu Ortak | ALTENSİS
Chief Outreach and Engagement Officer | UN GLOBAL COMPACT
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı | TÜRKLİM
Yönetim Kurulu Başkanı | EYODER
SEÇK Müdürü | QTERMİNALS ANTALYA
Sürdürülebilirlik ve Çevre Müdürü | KONTROLMATİK TECHNOLOGIES
Relationship Manager | UNPRI (PRINCIPLES FOR RESPONSIBLE INVESTMENT)
Şirket Direktörü | AZKARBON
Müdür & Yönetim Kurulu Üyesi| BÜYEM & UN SDSN TÜRKİYE
Genel Sekreter Yardımcısı | İSTANBUL SANAYİ ODASI
İklim Değişikliği Başkanlığı – İklim Finansmanı ve Teşvikler Daire Başkanı | T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Strateji ve Sürdürülebilirlik Lideri | BORUSAN CAT
Kalite, Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü | ARÇELİK GLOBAL
Direktör | SHURA ENERJİ DÖNÜŞÜM MERKEZİ
Yönetim Kurulu Başkanı | GÜNEŞDER
Genel Müdür | BORUSAN ENBW ENERJİ
Yönetim Kurulu Başkanı | UN GLOBAL COMPACT TÜRKİYE
Genel Müdür | MARGEN DENİZ VE KARA ARAŞTIRMALARI
Öğretim Görevlisi | İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
Araştırma Koordinatörü | SHURA ENERJİ DÖNÜŞÜM MERKEZİ
Koordinatör | NASIL BİR EKONOMİ
Öğretim Üyesi | ODTÜ
Bağımsız Danışman | SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ
Kurucu | RÜZGAR DANIŞMANLIK
İletişim Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Center for Sustainable Development of the Earth Institute | COLUMBIA UNIVERSITY NY
Ar-Ge ve Fabrika Müdürü |ELSON / ESALBA METAL SANAYİ
Operasyon & Sürdürülebilirlik Direktörü | EREKS DENİM / BLUE MATTERS
Çevre ve Sürdürülebilirlik Lideri | MAYSAN MANDO
Pazarlama Başdanışmanı | GEFF TÜRKİYE
İklim Değişikliği Başkanlığı – Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanlığı Uzmanı | T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
İklim Değişikliği Başkanlığı – Sera Gazı Azaltım Politikaları Daire Başkanlığı Uzmanı | T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
MASTER OF CEREMONY
Sürdürülebilirlik Koordinatörü | KOÇ HOLDİNG
Kıdemli Yönetici | DÖĞERLİ HUKUK
Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkan Yard.| AKBANK
Genel Müdür | TEKSİS İLERİ TEKNOLOJİLER
İş Geliştirme Direktörü | BELL HOLDİNG
İklim Teknolojileri Elçisi | TTGV
Genel Müdür | ŞEKEROĞLU
Genel Müdür | KÖKSAN
Genel Sekreter | UN GLOBAL COMPACT TÜRKİYE
Statik ve Sismik Ekip Lideri | ARUP
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı | İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Genel Müdür Yardımcısı | TÜRKİYE KALKINMA YATIRIM BANKASI
Kurumsal Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı | YILDIZ HOLDİNG
Öğretim Üyesi| BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Üyesi | EYODER
Regional Sustainability Advisor | ROYAL DANISH CONSULATE GENERAL IN ISTANBUL
GAZETECİ & TV PROGRAMCISI
Genel Sekreter Yardımcısı | TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV)
Simülasyon ve Strateji Uzmanı | VESTAS RÜZGAR SİSTEMLERİ
İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı | YAPAY ZEKA POLİTİKALARI DERNEĞİ (AIPA)
GAZETECİ & TV PROGRAM YAPIMCISI & SUNUCU
Murat Sungur Bursa
Başkan, Sürdürülebilirlik Akademisi
Bora Tuncer
Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölge Başkanı, Schneider Electric
Murad Bayar
CEO, IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding
Semra Sevinç
Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik Akademisi
Hakan Güldağ
Yönetim Kurulu Başkanı, Nasıl Bir Ekonomi
Şeref Oğuz
Yayın Kurulu Başkanı, Nasıl Bir Ekonomi
Serdar Erçal
Genel Müdür, Borusan Lojistik
Kadri Samsunlu
CEO, İGA İstanbul Airport
Ilgaz Gürsoy
Gazeteci & TV Programcısı
Levent İshak
Genel Müdür, Vestas Türkiye
Volkan Ural
Genel Müdür, İnteraktif Çevre
Cüneyt Toros
Kurucu, Edit Medya
Mustafa Karahan
Yönetim Kurulu Üyesi, EPİAŞ
İbrahim Erden
Yönetim Kurulu Başkanı, TÜREB
Serdar Ekiz
Yönetim Kurulu Başkanı, GÜNEŞDER
Alkım Bağ Güllü
Direktör, SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi
Hamdi Erçelik
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Türklim
Uğur Burhan Yıldırım
SEÇK Müdürü, QTerminals Antalya Limanı
Dr. Ersel Zafer Oral
Genel Müdür, Margen Deniz ve Kara Araştırmaları
Bölüm 1
Arzu Uludağ Elazığ
Genel Müdür Yardımcısı, Nippon Paint – Betek Boya
Semra Sevinç
Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik Akademisi
Bölüm 2
Orçun Ersayın
Şirket Direktörü, AZKarbon
Semra Sevinç
Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik Akademisi
Dr. Emre Ilıcalı
Kurucu Ortak, Altensis
Kerem Sinanoğlu
Genel Müdür, Duracell Türkiye
Nevra Aydoğan
Sürdürülebilirlik Direktörü, Kordsa
Ilgaz Gürsoy
Gazeteci & TV Programcısı
Aslıhan Selenk
Strateji ve Sürdürülebilirlik Lideri, Borusan Cat
Burcu Türe
Sürdürülebilirlik ve Çevre Müdürü, Kontrolmatik Technologies
Semra Sevinç
Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik Akademisi
09:30 – 17:30
Jak Eskinazi
Koordinatör Başkan, Ege İhracatcı Birlikleri
Hakan Tiftik
İcra Kurulu Başkanı, Borusan Otomotiv
Enis Amasyalı
Genel Müdür, Borusan EnBW Enerji
Doç. Dr. Ilgın Yaşar
Öğretim Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi
Sevinç Satıroğlu
Master of Ceremony
Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli
Enerji Ver. ve Çevre Dairesi Başkanı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bak.
Andrea Abrahams
Managing Director, IETA (International Emissions Trading Association)
Çağla Balcı Eriş
Kurucu, Rüzgar Danışmanlık
Bahar Güçlü
Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü GMY, T.C. Ticaret Bakanlığı
Semra Sevinç
Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik Akademisi
Feride Doğan
Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkan Yard., Akbank
Dr. Av. Özlem Döğerlioğlu Işıksungur
Kıdemli Yönetici, Döğerli Hukuk
Cenk Göksan
Bağımsız Danışman, Sürdürülebilir Finans ve Yatırımcı İlişkileri
Kerem Dıramca
Ev & Temizlik Kategorisi Pazarlama Direktörü, Unilever
Aysun Öz
Gazeteci, TV Program Yapımcısı, Sunucu
Fatih Özkadı
Kalite, Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü, Arçelik Global
Prof. Dr. Recep Bildik
Öğretim Üyesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi
Dr. Tamer Atabarut
BÜYEM Müdürü, UN SDSN Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi
Prof. Dr. İskender Gökalp
Öğretim Üyesi, ODTÜ
Hüseyin Devrim
Genel Müdür, TEKSİS İleri Teknolojiler
Hasan Aksoy
Araştırma Koordinatörü, SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi
Emrah İnce
İklim Teknolojileri Elçisi, TTGV
Hanzade Sarıçiçek
Genel Sekreter Yardımcısı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)
Selin Duru
İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA)
Dr. Emre Yıldız
Simülasyon ve Strateji Uzmanı, Vestas Rüzgar Sistemleri
Onur Ünlü
Yönetim Kurulu Başkanı, EYODER
Dr. Kubilay Kavak
Yönetim Kurulu Başkan Yard., EYODER
Serkan Emin
Yönetim Kurulu Üyesi, EYODER
Sue Allchurch
Chief Outreach and Engagement Officer, UN Global Compact
Ahmet Dördüncü
Yönetim Kurulu Başkanı, UN Global Compact Türkiye
Melda Çele
Genel Sekreter, UN Global Compact Türkiye
Marika Brewitz
Relationship Manager, Principles for Responsible Investment (PRI)
Rikke Agerholm Therkildsen
Bölgesel Sürdürülebilirlik Danışmanı, Danimarka Başkonsolosluğu
Anya Nelson
Investment Manager, Climate Asset Management
09:30 – 17:30
Yavuz Eroğlu
Başkan, PAGEV
Ahmet Yılmaz
Genel Müdür, Şekeroğlu
Murat Kökoğlu
Genel Müdür, Köksan
Bekir Öktenoğlu
İş Geliştirme Direktörü, Bell Holding
Elif Gökçe Öz
İklim Finansmanı ve Teşvikler Daire Başkanı, İklim Değişikliği Başkanlığı
Okan Uğurlu
Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanlığı İklim Değişikliği Uzmanı, İklim Değişikliği Başkanlığı
Abdurrahim Durmuş
Sera Gazı Azaltım Politikaları Daire Başkanlığı Uzmanı, İklim Değişikliği Başkanlığı
Timurhan Timur
Statik ve Sismik Ekip Lideri, ARUP
Prof. Duygu Erten
Kurucu, TURKECO
Burçin Değirmencioğlu
Genel Sekreter Yardımcısı, İstanbul Sanayi Odası
Pelin Birsen
Operasyon & Sürdürülebilirlik Direktör, Ereks Denim / Blue Matters
Ayşenur Tırpancı
Çevre ve Sürdürülebilirlik Lideri, Maysan Mando
Arif Ergin
Pazarlama Başdanışmanı, GEFF Türkiye
Prof. Dr. Erol Nezih Orhon
İletişim Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı, Anadolu Üniversitesi
Doç. Dr. Özge Karadağ
Center for Sustainable Development of the Earth Institute, Columbia University NY
Duygu Yalnızoğlu
Ar-Ge ve Fabrika Müdürü, Elson / Esalba Metal Sanayi
Prof. Dr. Ayşen Erdinçler
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Sadiye Bilgiç Karabulut
Döngüsel Ekonomi ve Atık Yön. Daire Başkanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değ. Bak.
Ebru Tüzecan
Sürdürülebilirlik Koordinatörü, Koç Holding
Fezal Okur Eskil
Kurumsal Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı, Yıldız Holding
Ebru Dildar Edin
Yönetim Kurulu Başkanı, SKD Türkiye
Döngüsel ekonomi, sektörler ve topluluklar genelinde tüm liderleri iklim riskini azaltma, dayanıklılığı artırma ve yeni iş fırsatlarının kilidini açma konusunda güçlendiren, yarın ve bugün için cesur bir vizyon. Bu ortak vizyon sadece plastik kirliliğini durdurmak için hayati önem taşımakla kalmıyor, aynı zamanda güçlü ekonomik, sosyal ve iklimsel faydaları da beraberinde getirme potansiyeline sahip.
Gerçek resim son derece karmaşık olsa da inovasyonun, endüstrinin, finansmanın, politikanın ve insanların birleştirici gücü ile değişimin nasıl hızlandığını Yeni Plastik Ekonomisi Yan Etkinliği’nde keşfedin.
Plastik için yeniden kullanımı realize etmeyi, geri dönüşüm için sektörler arası işbirliğini, plastik taahhütlerini ve ambalaj için yeni hedefleri, iklim değişikliği ile plastiğin kesişimini ve çok daha fazlasını özel sektörden kamuya, akademiden sivil toplum kuruluşlarına kadar değişimde kilit rol oynayan paydaşlardan dinlemek için katılın.
Türkiye’nin İlk ve Güçlü Sürdürülebilir İş Buluşması Yeşil İş Zirvesi, 10. Yılında Tüm Paydaşları Bir Araya Getiriyor!
Kamu kurumları, sektördeki liderler ve yöneticiler, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler ile online ortamda tanışın ve fikir alışverişinde bulunun.
İş dünyasına öncülük eden sürdürülebilirlik liderlerini, iyi uygulama örneklerini, kamu ve özel sektör tarafından geliştirilen iş stratejilerini keşfedin.
Konuları tüm boyutları ile ele alan, Türkiye’den ve dünyadan önemli uzmanların yer alacağı oturumlara, interaktif paylaşımlara katılın, yeni fırsatlar için ilham alın.
Sürdürülebilir iş modellerinde yasal düzenlemeleri, politikaları, yenilikçi yaklaşımları, liderlik tecrübelerini, yeni iş fırsatlarını ve başarılı uygulama örneklerini öğrenin ve paylaşın.
© 2023 Sürdürülebilirlik Akademisi. Tüm hakları saklıdır. İçeriklerin izinsiz kullanımı yasal takip konusudur.